Zomerklaar? Smeren maar!

Wist je dat 1 op de 4 Nederlanders te maken krijgt met huidkanker? En dat in de meeste gevallen de oorzaak huidschade door de zon is? Het is dus erg belangrijk om je goed in te smeren. En dan het liefst met een zonnebrand die lief is voor je huid.

Heerlijk die zon, maar je huid denkt daar anders over. Uv-stralen komen namelijk dwars door een wolkendek heen en zelfs glas houdt ze maar voor 50% tegen. En ja, ook die stralen leveren net zoveel schade aan je huid als tijdens een stralende, zonnige dag. Smeren dus, elke dag. Zonnebrandcrèmes zorgen ervoor dat je huid minder snel verbrandt, minder snel veroudert en het verkleint je kans op huidkanker. Het advies is om minimaal factor 30 te smeren. Maar voor welk zonnebrandmiddel kies je?

Het verschil tussen minerale en chemische filters

Misschien heb je weleens gehoord van het verschil tussen minerale en chemische filters in zonnebrandmiddelen? Minerale filters, met bijvoorbeeld zinkoxide, leggen een (onzichtbaar) laagje op je huid en beschermen direct tegen de zon. Chemische filters met bijvoorbeeld de stoffen oxybenzone en octinoxate, trekken in je huid waarbij je twintig minuten moet wachten tot ze beschermen. Hoewel beide filters hun werk goed doen, is het bij een gevoelige huid – of als je vaak last hebt van eczeem of allergieën – slim om voor minerale filters te kiezen. Doordat deze niet in de huid trekken, is de kans op huidirritatie minimaal. Let daarbij ook op dat de zonnebrandcrème parfumvrij is en kies als het even kan voor natuurlijke ingrediënten. Zo verminder je de kans op jeuk en bultjes en ben je optimaal beschermd!