“Gewoon doorgaan met leven helpt in moeilijke tijden”

André van Duin (75) werkt al meer dan vijftig jaar als acteur, presentator en entertainer in de Nederlandse showbizz. In 2020 werd er darmkanker bij hem ontdekt, waarvan hij inmiddels is genezen. In die moeilijke tijd hield afleiding deze ras entertainer op de been. 

“Kanker – en de behandeling – is een sprong in het diepe. Maar houd vertrouwen, anders wordt het niks”

“Kanker, daar is geen boekje voor. Geen gebruiksaanwijzing hoe je ermee om kunt gaan. Ook al heb ik het eerder van heel dichtbij meegemaakt. Zo is mijn man Martin begin 2020 na een kort maar heftig ziekbed aan botkanker overleden. Mede daardoor weet ik als geen ander: kanker is ongrijpbaar. Het kan soms goed gaan, maar soms ook niet.”

Medische molen

“Toen ik in het najaar van 2020 wat bloed opmerkte bij mijn ontlasting, was dat wel schrikken. Dit soort dingen moet je serieus nemen, en ik ben dan ook naar de huisarts gegaan. Onderzoek in het ziekenhuis liet zien dat ik een tumor in mijn darmen had. Gelukkig bleek deze goed te behandelen, ik was er op tijd bij. Dat nam niet weg dat ik de hele medische molen in moest. Ouderdom komt met gebreken natuurlijk, maar dit… Ik had het niet voorzien. Zeker omdat ik eigenlijk geen klachten had. Maar ja, de kanker was er wél, en daar moest ik het mee doen. Alleen, hoe?”

Liever lachen dan medelijden

“Wat hielp, was afleiding zoeken. Onder de mensen blijven. Praten wanneer en met wie ik wilde. En soms ook juist even helemaal niet. In de begintijd hing ik niet aan de grote klok dat er in mijn darmen een tumor huisde. Een bewuste keuze. Want blikken vol medelijden, een ‘nou, bel me als je iets nodig hebt hè?’. Dat wilde ik niet. Wat koop je ervoor? Uiteindelijk moet je het toch alleen doen, er zélf doorheen gaan. Bovendien: ik laat mensen liever lachen dan dat ik blikken vol medelijden krijg.En zeker ook: werken. Zo ben ik ondanks alle behandelingen gewoon Heel Holland Bakt blijven doen. Gelukkig ook maar. Ik vind mijn werk veel te leuk om mee te stoppen.”

Hoopvol blijven

“Inmiddels zijn we alweer een tijdje verder. Het gaat goed. Vier chemokuren en een operatie zorgden ervoor dat de tumor weg is. Achteraf gezien heeft het ‘in de pot kijken’ mijn leven gered. Iets waar ik anderen graag bewust van maak. Net als hoe je ermee omgaat. Wat mij betreft is het zaak om in zo’n situatie hoopvol te blijven. Ook al is kanker – en de behandeling – in feite altijd een sprong in het diepe. Maar houd vertrouwen. Want anders wordt het niks.”