5 x toegankelijke kerstmarkten en winterse uitjes

Zeg je kerst, dan denk je natuurlijk aan kerstmarkten en andere gezellige winterse uitjes! Maar welke kerstmarkt is rolstoeltoegankelijk? En bij welke winterse events zijn er genoeg toiletten zodat je je stomazakje kunt legen? 5 x toegankelijke kerstuitjes op een rij.

1. Santa’s Village in Valkenburg: extra brede gangpaden voor rolstoelen

Op bezoek bij ‘het dorp van de kerstman’? Tot 8 januari kun je daarvoor in Valkenburg terecht op het Theodoor Dorrenplein, dat barst van de gezellige houten kraampjes. Leuk om langs te slenteren, kerstinkopen te doen of te smullen van winterse lekkernijen. Er is een speciale toegang voor invaliden. Doordat de gangpaden voor het publiek minimaal 2,5 meter breed zijn, kun je ook met rolstoel en al genieten van de gezellige kerstvibes. Ben je minder goed ter been? Er zijn rolstoelen te leen.

www.kerstmarktinvalkenburg.nl

 

2. Hoeve Ravenstein: Winterparadijs in Baarn met duurzame ((glutenvrije) streekproducten

Hoeve Ravenstein van Landgoed Groeneveld in Baarn is tot en met 7 januari omgetoverd tot Winterparadijs! Bezoek de levende kerststal, hang een wens in de Wensboom en vind lekkers voor de feestdagen in de boerderijwinkel. Op de kerstmarkt vind je diverse marktkramen met duurzame, glutenvrije- en streekproducten. En tijdens boerenzondagmarkten ontvang je in de Boerderijwinkel 10 procent korting op diverse glutenvrije merken. Goed om te weten: de entree van het Winterparadijs is gratis en parkeren kan gratis op het erf.

https://hoeveravenstein.nl/winterparadijs-2022/

3. Dordtse decemberdagen: winkelen, eten en veel toiletmogelijkheden

Dordrecht pakt deze winter groots uit. Tot 8 januari vind je hier niet alleen sfeervolle (winkel)straten, kerstmarkten en pleinen met prachtige verlichting. Maar zijn er ook vele leuke dingen te doen. Zoals de Dwaalspoor wandelroute en diverse activiteiten voor het hele gezin. Of beleef de decembermagie vanaf het water met de rondvaarten.  Sanitaire stop nodig? Er is een openbaar toilet te vinden op de Grote Markt. Voor meer opties download de app HogeNood. Hier staan meerdere toiletmogelijkheden in aangegeven.

https://dordtsedecemberdagen.nl/

4. Nederlands IJsbeelden Festival in Zwolle: ook bij een visuele beperking

Maar liefst 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Deze winter gaan de beste ijskunstenaars ter wereld ermee aan de slag tijdens het Nederlands IJsbeelden Festival. Het thema “WHAT A WONDERFUL WORLD” wordt vertaald naar verschillende sneeuw- en ijssculpturen tot wel 6 meter hoog. Dit event is prima toegankelijk voor rolstoel- en rollatorgebruikers. Ook zijn er rolstoelen aanwezig. En het laatste weekend mogen de beelden aangeraakt worden door mensen met een visuele beperking. Let op: om het aantal bezoekers van het IJsbeelden Festival goed te reguleren wordt er gebruik gemaakt van tijdsloten.

www.ijsbeelden.nl

 

5. Mechelen houd je warm: rolstoelproof wandelen langs verlichte pleinen en kerstkraampjes

Zin in een kerstig uitje bij onze zuiderburen? Dan is Mechelen een aanrader! Zeker als je de wandelroute ‘Mechelen toegankelijk voor iedereen’ doet. Deze voert je langs mooi verlichte pleintjes, kerstkraampjes en historische en monumentale panden. In de brochure van de wandelroute vind je ook een aantal restaurants met een toegankelijk toilet. Op de site ‘Mechelen houdt je warm’ staan alle december-activiteiten verzameld.

www.mechelenhoudtjewarm.be