5x toegankelijke festivals: hier moet je wezen

Zomertijd is festivaltijd! Benieuwd welke events geschikt zijn voor als je in een rolstoel zit of een beperking hebt? Vertel… zet vijf toegankelijke festivals op een rij. Zo kun ook jij onbeperkt genieten!

Muziek, dat heeft een groot effect op ons. Het vebindt, roept emotie op en je wordt er gelukkig van. En waar kun je daar beter van genieten dan tijdens een festival? Helaas is dit voor mensen met een beperking (nog) niet altijd mogelijk. HandicapNL vind het belangrijk om zich hier hard voor te maken de komende jaren. Welke festivals volgens de organisatie wél goed geschikt zijn als je een beperking hebt? Dat lees je hieronder!

1. Zwarte Cross: het meest toegankelijke festival van Nederland

De Zwarte Cross is het eerste festival in Nederland waarbij mensen met een beperking het evenement in zijn volle omvang kunnen beleven. Zo is er op het festivalterrein een hotel waar twintig mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking het hele weekend kunnen verblijven. Ook is er een verhoogd podium en kent zowel de hoofdingang als de campingentree een extra brede doorgang. En wat te denken van een speciale duwcrew beschikbaar die je met rolstoeltaxi’s van A naar B op het festivalterrein brengt? En tijdens de laatste editie afgelopen juli waren er zelfs speciale sta-rolstoelen beschikbaar voor rollers!

2. Dutch Grand Prix: plek aan de start of finish

Dol op de Formule 1? En droom je ervan om dit jaar van 2 tot en met 4 september aanwezig te zijn bij de Dutch Grand Prix in Zandvoort? Dat kan! Zo komt er een toegankelijke camping vlakbij het circuit. Verder kun je met een speciaal Extra Care ticket gebruik maken van parkeerplekken in de buurt. Ook kun je met dit kaartje terecht bij aangepaste sanitaire voorzieningen, extra verzorgingsruimtes én je hebt een plek aan de start, dan wel finish. Lees hier meer over de faciliteiten en services die worden aangeboden door HandicapNL.

3. Concert at Sea: genieten vanuit je strandrolstoel

Concert at Sea 2022 vond dit jaar eind juni plaats en was toegankelijk gemaakt voor mensen in een rolstoel, evenals festivalgangers met een zintuigelijke beperking en een verstandelijke beperking. Zo waren er verhoogde platforms, stond er een professioneel zorgteam klaar en was er een prikkelarme rustruimte aanwezig. Daarnaast vertaalden doventolken ieder nummer en konden rolstoelgebruikers het strand op met speciaal beschikbaar gestelde strandrolstoelen. De verwachtingen zijn hoog gespannen voor de editie van volgende zomer! Wil je daarbij zijn? De kaartverkoop voor Concert at SEA 2023 start in het najaar.

4. Amersfoort World Jazz Festival: lekker jazzen met Extra Care-tickets

Dol op jazz? Dan moet je in Amersfoort wezen! Amersfoort World Jazz Festival –  wat dit jaar plaatsvindt op zaterdag 13 en zondag 14 augustus –  biedt extra diensten en faciliteiten aan voor mensen met een beperking. (Vooral rondom het programma op het Lieve Vrouwekerkhof.) Hiervoor heb je een Extra Care ticket nodig.

5. STRAF_WERK: dancefestival met prikkelarme chill-out area

Hou je meer van dancemuziek? Op zaterdag 20 augustus vindt er weer een nieuwe editie van STRAF_WERK plaats in het Havenpark te Amsterdam. Door rijplaten vanaf de verharde paden is het mogelijk om bij iedere stage te komen. Verder zijn er dit jaar Extra Care tickets beschikbaar gesteld die toegang geven tot extra services en faciliteiten. Denk aan een prikkelarme chill-out area, koeling voor medicijnen, verpleegkundige zorg, aangepaste sanitaire voorzieningen en een privé-verzorgingsruimte. Wel zo handig!

Genieten van een festival, dat moet voor iédereen moeten kunnen! HandicapNL werkt daarom met meerdere festivals samen om evenementen volledig toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Daarnaast is er een manifest gestart, om aan de festivalsector te laten zien dat inclusie een must is.

 

In de feeststemming gekomen en benieuwd naar de verhalen van festivalgangers die een beperking hebben? Lees dan snel verder en ontdek de verhalen van Niek, Regina, Esther en Daniëlle