Uit de kunst: hoe glaskunstenares Suzanne anderen probeert te inspireren

Een chronische darmziekte legde het leven van Suzanne van der Zanden (30) zo’n twee jaar stil. Een intense periode, maar het gaf haar ook de nodige inzichten. Inmiddels timmert Suzanne hard aan de weg als zelfstandig glaskunstenares en runt ze haar eigen bedrijf ‘Glas en Loodjes‘.

“Als kind was ik al erg creatief. Ik haalde de hoogste cijfers met tekenen en handvaardigheid; de rest van de schoolvakken interesseerde me niet zo. Op de Vakschool Schoonhoven ontdekte ik mijn passie voor glaswerk. Na mijn opleiding heb ik enkele jaren in een glashandel gewerkt. Dat ging best goed, maar met de jaren voelde ik me steeds minder op m’n plek. Ook werd de werkdruk steeds hoger. Beetje bij beetje nam mijn passie voor glas af. En toen werd ik in 2017 ook nog eens ziek. Eerst werd gedacht aan de ziekte van Crohn, later leek het meer op een extreme opvlamming van colitus ulcerosa. Daardoor ben ik van begin 2019 tot begin 2021 heel erg ziek geweest. Letterlijk veertig keer per dag naar de wc, alleen maar slapen of als een dood vogeltje in bed liggen… Een heel intense tijd.”

Ziekzijn geeft inzichten

“Eerst zat ik heel erg in de slachtofferrol. Waarom overkwam mij dit? Ik voelde me ook zo alleen. Hoe kon ik uit deze situatie komen? Via Instagram begon ik veel over persoonlijke ontwikkeling te lezen. Daardoor ging ik veel nadenken. Ik ben altijd iemand geweest met veel angsten. Zo heb ik autorijden altijd heel eng gevonden. En voor mezelf opkomen en grenzen aangeven? Ook dat vond ik heel lastig. Door het ziekzijn realiseerde ik me dat dat moest veranderen. Sterker nog: ergens denk ik dat ik zelfs ziek ben geworden doordat ik lang niet altijd goed met mijn emoties om ben gegaan. Kon dat niet anders? En wat had ik weer nodig om happy te worden? Ik las veel over de Wet van Aantrekking. Dat houdt in dat je gedachten bepalend zijn voor je ervaringen. Door positiever te denken, wordt je leven ook positiever. Waar werd ik blij van? Na het nodige nadenken kon ik niks anders dan concluderen: creatief bezig zijn met glas!”

“Het allerbelangrijkste is dat ik nu doe wat ik leuk vind en mijn passie weer voel”

Met passie werken

“En zo begon ik tussen het ziekzijn door – als mijn energielevel het toeliet – wat te rommelen met glaswerk. Dingen te maken die ik zélf mooi vond, op mijn eigen manier en in mijn eigen temp. Zo begon mijn passie weer te borrelen. Toen ik me na twee jaar ziekzijn eindelijk weer wat beter voelde, besloot ik om naast mijn baan een eigen bedrijfje te beginnen: Glas en Loodjes. Ik maak kunstwerkjes, maar ook fotolijstjes en boeketten van glas-in-lood, waar ik onder andere gedroogde bloemen in verwerk. Het creëren en het hele proces dat daarbij komt kijken, is ontzettend leuk. Ik vind het heerlijk om met m’n handen bezig te zijn! En het mooie van eigen baas zijn als je chronisch ziek bent: als ik een slechte dag heb en weinig energie heb, dan doe ik gewoon overdag even een dutje. En niemand die er iets van zegt als ik continu naar de wc moet. Wel zo fijn!”

“Ook al ben je ziek, het is aan jouzelf om de stappen te zetten”

Anderen inspireren met cursus

“Inmiddels weten steeds meer mensen Glas en Loodjes te vinden. Wat maakt dat ik sinds september mijn baan in loondienst heb opgezegd en fulltime aan mijn bedrijf werk. Iets waar ik onwijs blij mee ben en zeker ook erg dankbaar! Maar het allerbelangrijkste is dat ik nu echt doe wat ik leuk vind en mijn passie weer voel. Dat gevoel hoop ik anderen ook mee te geven. Daarom heb ik een online cursus gemaakt, over hoe je van je hobby je werk kunt maken. Ook al ben je ziek, het is aan jouzelf om de stappen te zetten. Dat is een proces, je kunt nooit in één dag je droom waarmaken. Dus het begint altijd klein en stapje voor stapje.  Er is dan ook geen beter moment om nú te beginnen! Bovendien: als je chronisch ziek bent, voel je je vaak niet zoveel waard. Maar er is juist nog zo veel wél mogelijk; kijk maar naar mij! Bovendien: nu ik voor mezelf werk, voel ik me zoveel meer waard. Heel fijn!”

Meer weten over Suzanne? Volg haar dan op Instagram. En benieuwd naar de verhalen van andere powervrouwen? Lees hier het verhaal van Nadia, die strijdt voor meer inclusiviteit op de werkvloer.