Eindelijk weer energie

Door zijn diabetes en allerlei gezondheidsproblemen had Jan Reneerkens (55) jarenlang een hekel aan zichzelf. Het keerpunt kwam toen hij een PEGJ-sonde kreeg.

“Het moment dat ik besloot om weer alles uit het leven te halen? Toen mijn zoon z’n bul als arts haalde. Die dag in augustus 2018 maakte veel emoties bij me los. Ik was zo trots op hem! Ik besefte ineens dat er nog zó veel op me te wachten stond in het leven. Misschien wel een kleinkind. Dat wil ik dolgraag meemaken. En met mijn PEGJ-sonde gaat dat vast lukken!”

Grote lichamelijke gevolgen door diabetes

“Al 35 jaar heb ik diabetes. Jarenlang was ik negatief en had ik een hekel aan mezelf. Er ging zoveel mis! Mijn diabetes beschadigde mijn darmen, hart, longen en nieren. En daar stopte het niet bij. De suiker bleek ook de uiteinden van de kleine zenuwen en bloedvaten van mijn maag te hebben aangetast. Daardoor kneep mijn maag niet meer samen. Alles wat ik at bleef 24 uur in mijn maag. Daardoor bleef ik na een maaltijd een vol gevoel houden. En at ik veel te weinig.”

Overwicht en toch ondervoed

“Door mijn beschadigde maag kreeg ik een tekort aan voedingsstoffen. Ik had overgewicht én was ondervoed. Nu heb ik altijd overgewicht gehad. Ik werkte als chef-kok. Daardoor at ik onregelmatig en snoepte ik veel. Omdat ik de laatste jaren te weinig voedingsstoffen binnenkreeg, viel ik wel af. Maar ik was toch nog 130 kilo én ondervoed. En dus werd besloten dat ik voeding zou krijgen via een PEGJ-sonde.”

“Na jaren negatief zijn ben ik eindelijk weer positief. Ik voel me herboren!”


Jan Reneerkens

Weer genieten van de kleine dingen

“De voedingspomp dient me nu geregeld voeding toe. Het resultaat? Ik voel me als herboren! Ik krijg weer bouwstoffen binnen en heb eindelijk meer energie. Er is weer tijd en aandacht voor mensen van wie ik hou. Ik kan ook weer genieten van kleine dingen. Met mijn superlieve vrouw ergens koffiedrinken. Of mijn zoon appen dat ik van ’m hou. Nu het voorjaar is trek ik erop uit. Ik ben slecht ter been en rijd in een scootmobiel. Dan merk ik weer hoe behulpzaam en aardig mensen zijn. Soms ga ik naar een pretpark. Dan kan ik de sonde enige uren van de voedingspomp loskoppelen. En ben ik eventjes ‘vrij’. Zo fijn!”

Gebruik jij ook sondevoeding? Wat je vraag of behoefte ook is, onze gespecialiseerde verpleegkundigen en diëtisten helpen je graag! Klik hier voor meer informatie.