“Dat gevoel van vrijheid op de piste, daar kan niks tegenop!”

Niek de Jonge (30) is altijd al gék op skiën geweest. En zelfs nu hij door een dwarslaesie in een rolstoel zit, weerhoudt hem dat er niet van om zijn passie uit te oefenen. Met een speciale zit-ski zoeft hij van de pistes af!

“Als ik ski, denk ik aan niks anders. Er bestaan geen problemen, je maakt even helemaal je kop leeg. Bovendien: dat gevoel van vrijheid op de piste, daar kan niks tegenop. Alles zo mooi wit, met vaak een lekker zonnetje erbij en op de top van de berg supermooie views. Te gek toch?! Als klein jochie was ik al helemaal gek op skiën. Ieder jaar ging ik met mijn ouders op wintersport, later ging ik steevast met vrienden een weekje naar de sneeuw. Ik vond wintersport zelfs leuker dan zomervakantie!”

Nooit meer wintersporten?

“Toen ik in 2015 vanuit het niks een hersentumor bleek te hebben, trok dat in eerste instantie een streep door al mijn plannen en dromen. Tot drie keer toe is de kanker teruggekomen. En een uitzaaiing onder in mijn rug heeft zelfs voor een complete dwarslaesie gezorgd. Wat maakt dat ik de rest van mijn leven afhankelijk ben van een rolstoel. Toen ik hoorde dat ik niet meer kon lopen, ging er in eerste instantie wel even door mijn hoofd: shit, dus nooit meer skiën? Maar ik nam mezelf voor om positief te blijven. En zeker ook: het leven nog meer te vieren. Wat kon nog wél, ondanks mijn rolstoel?”

Opnieuw leren skiën

“Al zoekende kwam ik online allerlei informatie tegen over zitskiën. Dat leek me wel wat en ik besloot me in te schrijven voor lessen hierin, dat kan namelijk via de Stichting Wintersport Gehandicapten. Er bleek alleen een behoorlijke wachtlijst te zijn, dus het duurde en duurde maar. Ondertussen was ik via Instagram in contact gekomen met  Floris Meijer, een paralympische skiër. Die zei tegen me: ‘als het nog zo lang duurt voordat je aan de beurt ben, wil ik je anders wel een paar lessen geven’. Ik besloot daar op in te gaan en ging zo op een middag naar de indoor skihal in Landgraaf. Die eerste keer zitskiën zal ik nooit vergeten, want dat viel behoorlijk tegen. Het eerste bochtje kwam en boem! Daar lag ik. Ik moest echt compleet opnieuw leren skiën. Maar ik ben niet iemand die makkelijk opgeeft. En dacht: oké, dan duurde het maar wat langer voordat ik dit onder de knie heb.”

Met eigen zitski naar Oostenrijk

“Ondertussen zocht ik online naar meer tips en tricks. Ik las verhalen over hoe en waar je een eigen en op maat afgestemde zit-ski bestellen. Zou dat niet wat zijn?! Alleen het ding met een zit-ski is: dat is duur, heel duur. Een deel kon ik financieren via de WMO, voor het overige bedrag zette ik een crowdfundingsactie op. Wat lukte; helemaal te gek natuurlijk! De eerste keer dat ik mijn eigen zitski gebruikte, was onvergetelijk. Ik had een ski-clinic van de zit-skifabrikant gekregen in de indoor skibaan in Zoetermeer. Die hele clinic zat er non-stop een dikke vette grijns op mijn gezicht. Wat een wereld van verschil met huur-zitski’s! Elke beweging die je maakt, vertaalt zich en maakt dat je veel beter kunt skiën. Een tijd later ben ik naar Oostenrijk gegaan, waar mijn broer woont. Hier heb ik een week lang elke dag aan mijn ski-skills kunnen werken. Wat eerlijk gezegd met vallen en opstaan ging, maar ik zette door. Mijn broer zei tegen mijn moeder: ‘Aan het einde van de week skiet Niek jou eruit, mam!’. Nou, dat is gebeurd, haha. Ik ging snel vooruit, was elke dag weer een beetje beter. Zo tof om te merken!”

“Dankzij mijn zit-ski heb ik de vrijheid op de piste weer terug!”

Vrijheid op de piste

“Ik ga ervoor om weer net zo goed te kunnen skiën als met gewone skies. Dat ik bijvoorbeeld weer lekker off piste kan en soepel alle bochtjes mee kan pakken. Nu is het nog erg veel opletten en nadenken. En gebruik ik de krukken die bij de zitskie horen nog wel. Mijn doel is om ze zo min mogelijk te gebruiken. Een kwestie van veel oefenen. In maart hoop ik weer naar mijn broer in Oostenrijk te gaan, zodat ik nog meer kan trainen en vooral: genieten! Want ik weet nu: het begin is lastig, maar daar moet je even doorheen. En de beloning voor doorzetten is goud: dankzij mijn zit-ski heb ik de vrijheid op de piste weer terug. Mijn boodschap naar anderen: niks is onmogelijk. Ook niet als je zoals ik een dwarslaesie hebt. Eigenlijk kun je bijna alles doen wat je wilt, als je je er maar voor inzet.”

Meer weten over zitskiën? Of weten welke andere mogelijkheden er zijn als je op wintersport wilt en een beperking hebt? Kijk dan eens op de site van Stichting Wintersport Gehandicapten.