“Hoe eerder je beseft dat je mantelzorger bent, des te eerder je hulp kunt inroepen”

Eric Corton (53) is radio- en tv-presentator. Hij acteert, presenteert, schrijft boeken, columns, houdt lezingen en maakt af en toe muziek. Voor VERTEL klom hij in de pen en schreef een column over mantelzorg.

“Op de dag dat je je realiseert wat mantelzorger zijn betekent, zie je ook vaak pas dat je het eigenlijk al heel lang bent…” Deze zin heb ik veel gebruikt bij de mantelzorgbijeenkomsten die ik de afgelopen jaren geleid heb. Meestal knikte het overgrote deel van de aanwezigen instemmend. Het andere deel dacht erover na.

“Wanneer je je realiseert wat mantelzorger zijn betekent, zie je ook dat je het eigenlijk al heel lang bent”

Takenpakket breidt snel uit

Zorgen is iets menselijks. Voor jezelf, voor je kinderen, voor mensen die je lief zijn of niet zo lief zijn. Soms zelfs voor volstrekt vreemden. Vanuit het besef dat we het samen moeten doen op deze wereld. Een kopje koffie, boodschappen doen, een praatje maken of meegaan op doktersbezoek. Kleine dingen die we makkelijk in ons dagelijkse ritme kunnen inpassen. Maar vaak wordt die zorg sluipenderwijs meer. Als zelfstandig boodschappen doen niet meer lukt. Koken ook niet. En de was doen. Schoonmaken. Heel basale dingen waar je iemand makkelijk mee kunt helpen. Je doet het omdat je er niet op vertrouwt dat het zonder jouw hulp goed zal gaan. En dus breidt het takenpakket zich uit.

Uit liefde zorgen

In mijn geval ging het om mijn vader, die in een razend tempo aan zijn dementieproces begon. Mijn moeder kon de meest dagelijkse zorg wel verlenen, maar steeds vaker moest ook zij het laten afweten. Dan kwam het op de schouders van mij en mijn zus terecht. Doktersbezoek, ziekenhuis, apotheek, contact met de casemanager en bij hem blijven zodat mijn moeder de deur uit kon. Totdat het echt niet meer ging. We hadden alle drie niet het idee dat we mantelzorg verleenden. We zorgden gewoon uit liefde voor onze man en vader.

“Mijn zus en hadden niet het idee dat we mantelzorg verleenden, zorgden gewoon uit liefde voor onze vader”

Mantelzorger? Er is hulp!

Maar die zorg was een goedgevulde dagtaak en dat is slopend. Op het moment wij ons realiseerden dat we aan het mantelzorgen waren, deden we dat al vier jaar. Toen uiteindelijk de dagelijkse zorg werd overgenomen door het verpleeghuis, voelden we ook pas echt wat een energie het ons gekost heeft. Hoe eerder je beseft dat je mantelzorger bent, des te eerder je hulp kunt inroepen. Want die is er echt. Vragen en zoeken. Duidelijk maken dat je het niet meer redt. En als er hulp aangeboden wordt door vrienden, buren of anderen, accepteer dat dan. Het is geen schande of falen. We moeten namelijk ook een beetje voor de mantelzorgers zorgen.

Meer lezen
Ook actrice Adelheid Roosen kan uit eigen ervaring meepraten over het topic ‘mantelzorg’. Lees hier haar inspirerende gastcolumn.