100 (leuke) dingen doen in 1.000 dagen

Geen bucketlist met kijk-mij-eens-bijzonder-zijn-wensen, maar een lijst met 100 kleine dingen die je altijd al eens wilde doen. Een Rubiks kubus oplossen bijvoorbeeld of een oude jeugdfoto namaken. Suzanne Janssen gaat de uitdaging aan. Zij maakte een lijst met 100 dingen om in 1.000 dagen te doen.

“Mijn broer bracht me op het idee. Hij was een ‘bucketlist light’ aan het maken en vroeg mij om inspiratie. Ik dacht meteen dat ga ik ook doen. Er komt zo vaak een leuk uitje of activiteit ter sprake, maar door de waan van de dag komt het er dan niet van om het ook daadwerkelijk te doen. Dit lijstje is mijn stok achter de deur. Geen tijd is niet langer een excuus. Op 6 april 2022 begon ik met mijn 100 dingen-lijstje. En precies 1.000 dagen verder, op 31 december 2024, hoop ik alle 100 dingen afgestreept te hebben.”

Rubiks kubus opgelost

“Inmiddels ben ik al een aantal weken onderweg en heb er nog geen moment spijt van. Ik heb al zulke leuke dingen gedaan. Zo ging ik samen met mijn zoon naar een voetbalwedstrijd van MVV en deden we mee met de Maas Clean Up. En nu zit ik midden in mijn dertig dagen planking challenge. Maar waar ik misschien nog wel de meeste energie van heb gekregen, is het oplossen van de Rubiks kubus. Als klein meisje plakte ik de stickers gewoon op een andere plek en dan leek het alsof je de kubus had opgelost. Haha, nu moest ik een andere methodiek bedenken. Dat werden tutorials op YouTube. Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die zo’n kubus binnen een minuut kunnen oplossen. Ik deed er een paar dagen over. Maar toen het me eenmaal lukte, was dat wel echt een wauw moment.”

Spaarpotje voor leuke dingen

“Meedoen aan een mudrun, zelf sushi maken, leren om een blok hout te hakken, surfen en The Lord of the Rings lezen. Een kleine greep uit mijn lijstje, waarop overigens ook dingen staan die iets minder laagdrempelig zijn en meer geld kosten. Daarom leg ik iedere maand een klein bedrag opzij om ook die dingen te kunnen doen. Dit spaarpotje zorgt ervoor dat ik bijvoorbeeld naar het Louvre kan en in een strandhuisje kan slapen. Daarnaast betrek ik ook vrienden en familie bij mijn plannen. Zo kreeg ik van mijn zoon op Moederdag het officiële reglement van rugby, omdat ik de spelregels graag wil leren. En meestal heb ik geen antwoord op de vraag ‘Heb je nog verjaardagswensen?’. Dit jaar heb ik iedereen mijn 100-dingen lijstje gestuurd. Inspiratie genoeg lijkt me.”

Met deze tips maak jij ook een 100 dingen-lijstje

“Ik kan het iedereen aanraden om een 100 dingen-lijstje te maken. Het geeft energie en het is een duwtje in de rug om die dingen te doen die je altijd al eens wilde doen. Weet je niet zo goed waar te beginnen, dan heb ik wel een paar tips voor je.

  • Welke plekken wil je graag bezoeken? Denk aan steden, musea, landen, gebieden, et cetera.
  • Welke activiteiten wil je ondernemen?
  • Waarmee wil je jezelf verwennen? Champagne drinken omdat het kan, een massage, manicure, sjiek uit eten. Me-time is belangrijk, dus dat mag ook zeker op je lijstje terugkomen.
  • Wat zou je graag willen leren? De basis van gebarentaal, een vreemde taal, de rugby spelregels, vuur maken zonder lucifer/aansteker, kleding maken.
  • Welke uitdaging wil je aangaan?

Beantwoord deze vragen en ik weet zeker dat je een heel eind komt.”