‘De reis gaf me weer zelfvertrouwen’

Een motorcrossongeluk zette het leven van Sylvan Canrinus volledig op zijn kop. Hij belandde met een dwarslaesie in een rolstoel en telde voor zijn gevoel niet meer mee. Dankzij zijn reis met World Servants kreeg hij weer zelfvertrouwen.

“Terwijl ik voor het revalidatiecentrum op een taxi wachtte, kwam ik op Facebook een bericht van World Servants tegen. Iets in dit bericht triggerde me. Ik moest een nieuw doel in mijn leven zoeken; iets waardoor ik me niet ‘alleen maar’ gehandicapt voelde, maar dat me het gevoel gaf dat ik nog meetelde. Toen ik op mijn negentiende door een motorcrossongeluk een dwarslaesie opliep, stond mijn toekomst op z’n kop. Mijn leven draaide om die sport. Je kunt wel zeggen dat ik er dag en nacht mee bezig was. En opeens was dat afgelopen en zat ik in een rolstoel, moest ik mijn leven anders gaan inrichten.”

Werkvakanties voor mensen met een beperking

“World Servants organiseert werkvakanties die ook toegankelijk zijn voor vrijwilligers met een beperking. Omdat je zo júist een bijdrage kunt leveren aan de emancipatie van gehandicapten in ontwikkelingslanden. Nadat World Servants me vertelde dat ik drie weken mee kon naar Bangladesh om daar te helpen bouwen aan een gemeenschapscentrum voor mensen met lepra, besloot ik er meteen voor te gaan. Het leek me een mooie uitdaging om juist nu zo’n reis te maken. Om daar mensen te helpen en tegelijkertijd te ontdekken wat ik nog wél kan.”

Zelfvertrouwen door vrijwilligerswerk

En ik ben nu – ruim een jaar later – nog steeds blij dat ik die dag besloot ervoor te gaan. De reis was namelijk intensief, maar mooi: ik heb drie weken meegeholpen aan de bouw van het gemeenschapscentrum door stenen door te geven en door te metselen. Toen dat werk erop zat, heb ik bedden geschuurd en geverfd in het ziekenhuis. Een mooie ervaring die bovendien ontzettend relativeert. Ik ben best nuchter, maar zien hoe de mensen daar leven, doet toch iets met je. Ze hebben weinig, maar wat ze hebben, delen ze wel met elkaar. Bovendien realiseer je je hoeveel geluk je hebt met de goede zorg in Nederland. De reis met World Servants kwam voor mij precies op het goede moment; de trip gaf me het zelfvertrouwen waar ik naar op zoek was.”