Uitvogelen, aanpassen en relativeren

Plasproblemen, erectiestoornissen en heftige rugpijn. Voor Albert (71) was het jarenlang vaak dagelijkse kost. Katheteriseren bood telkens voor eventjes uitkomst, maar de klachten bleven terugkomen. Uiteindelijk kreeg hij een suprapubische verblijfskatheter. Hoe bevalt dat?

“Zo’n vijftien jaar geleden ging ik door mijn rug. Kan gebeuren natuurlijk, maar de rugpijn bleef wel erg lang aanhouden. Ook kreeg ik uit het niets erectieproblemen. Niet gek, werd er gezegd, het komt uit je rug. Ondertussen drukte de pijn een behoorlijke stempel op mijn leven. Op een gegeven moment kon ik niet eens meer werken. Twee rugoperaties volgden, maar daarmee werd het niet bepaald beter. Steeds vaker lukte het me niet meer om te plassen. Onderzoeken wezen uit dat ik een heftige prostaatontsteking bleek te hebben. Wat voor nog meer pijn en ellende zorgde.”

Van zelf katheteriseren naar blijvende katheter

“Met tussenpozen heb ik mezelf jarenlang vijf tot zes keer per dag moeten katheteriseren. Dat bood vaak voor eventjes uitkomst, maar de klachten kwamen telkens weer terug. Ook kampte ik geregeld met allerlei blaas- en prostaatontstekingen. Heel pijnlijk en zeker ook frustrerend. Op een gegeven moment kon het gewoon niet meer zo. Vijf jaar geleden heb ik dan ook een suprapubische verblijfskatheter gekregen. Die wordt via de buik direct in de blaas ingebracht en komt als een slang met een soort kraantje eraan uit je buik. Deze katheter is een soort van laatste redmiddel. Want inmiddels was wel duidelijk dat het hele gebied rondom mijn prostaat en blaas ernstig en blijvend beschadigd is. En ‘gewoon’ plassen niet meer mogelijk is.”

“Er is geen handboek over hoe je het beste met je katheter om kunt gaan, je moet het zelf ervaren”

Uitvogelen wat werkt

“Maar hoe doe je dat, leven met een blijvende katheter? Want er is nergens een handboek hoe je dat nu het beste kunt doen. Hoe vaak moet je bijvoorbeeld je urinezak verschonen? Dat verschilt per persoon en per situatie en per ziekenhuis en verpleegkundige. Ik heb moeten experimenteren, uitvogelen wat voor mij werkt. Zelf vind ik het verschil van kwaliteit tussen een dag- en een nachtzak enorm groot. Maar in het begin wist ik dat niet. Het is weleens gebeurd dat ik ’s ochtends bij het uit bed stappen zo met mijn blote voeten op een natte vloer terecht kwam, omdat de zak begon te lekken. Ik had een dagzak gebruikt voor in de nacht. Dan merk je wel hoe belangrijk het is om de juiste materialen te gebruiken.”

Voor alles is een oplossing

“Urologische problemen hebben meer invloed op je leven dan je denkt. Maar aan de andere kant: je vindt er ook wel weer een weg in. Voor bijna alles is wel weer een oplossing te vinden. Toen ik net mijn katheter had, had ik nog weleens te maken met een lekkage. Zat ik bij bezoek of thuis met een natte broek. Inmiddels weet ik: altijd een extra setje kleding meenemen als ik de deur uitga. Nog zoiets: waar hang je ’s nachts je zak aan op als je niet thuis bent? Ik ontdekte dat de stang van een handbagage-koffertje daar ideaal voor is. Mits je ook iets ín het koffertje doet. Anders valt-ie om, weet ik uit eigen ervaring.”

Niet meer ’s nachts eruit om te plassen

“De toekomst? De laatste vijf jaar is er zoveel gebeurd in mijn blaasgebied, dat ik later mogelijk te maken krijg met kankervorming. Nu ben ik niet direct bang dat ik kanker krijg, maar ik krijg wel sneller blaasontstekingen. Dat is erg pijnlijk. Veel drinken helpt hiertegen. Wat niet wegneemt dat continu ontstekingen hebben niet leuk is natuurlijk, maar het is niet anders. Ik heb bovenal geleerd om mijn zegeningen te tellen. Zo kan ik plassen wanneer ik maar wil. Kwestie van het kraantje opendoen en klaar! En ’s nachts hoef ik er nooit meer uit om te plassen en slaap ik de hele nacht door. Zo zie je maar: elk nadeel heeft z’n voordeel! Voor de rest geniet ik van wat wél kan. Klussen in huis bijvoorbeeld. Ook zit ik in een zangkoor. Letterlijk zitten, wat staand zingen gaat niet meer. Maar ach, dan maar zo. Weet je wat het ook is? Man en penis, dat wordt toch vaak als één gezien. Maar ik heb aan den lijve ondervonden: ook zonder goed functionerend prostaat kan het leven best wel prettig zijn.”

“Ook zonder goed functionerend prostaat is het leven nog de moeite waard”

Meer lezen over katheteriseren? MediReva is er voor je! Lees hier handige achtergrondinformatie over onze hulpmiddelen bij incontinentie.